NM for klubblag, siste dag

Da nærmer det seg slutten på NM for klubblag for denne gang. Etter to sterke seire på lørdag havnet laget i dag morges på 10. bord, og møtte Kristiansund 1. Dagens snakkis er at Frank Andresen holdt på å skape en liten sensasjon på 4. bord mot en nesten 700 poeng høyere ratet spiller. Etter å ha forsvart en dårlig stilling i mange trekk, oppdaget han at han kunne ofre løperen for å skape et avgjørende gjennombrudd i sluttspillet. Dessverre klarte han ikke helt å fullføre den briljante ideen, så da ble det et bittert tap.

Hadde Frank klart å fullføre vinsten, ville vi fått uavgjort i kampen, takket være at John Oomen som vanlig spilte sterkt på vårt 1. bord. Han fikk fin matching av en spiller med over 2100 i rating.

Verre gikk det på de midterste bordene, der undertegnede og Guttorm Rosendahl spilte med henholdsvis hvite og svarte brikker.

I skrivende stund spilles siste runde mot et sterkt og jevnt lag fra Bergen Schakklubb, og dessverre har allerede Frank og Guttorm tapt sine partier på 3. og 4. bord. Dermed hviler den tunge byrden på Tor Magnus og John, for å redde inn 2-2 i kampen. John står kvalitet over med de hvite brikkene og bør vinne, selv om han står litt passivt plassert med offiserene. Tor Magnus fant et meget stilig dronningoffer med svart i Caro-Kann der han fikk to tårn og springer i retur, noe som burde være svært gunstig. Dessverre kunne hvits dronning komme i angrep, og Tor Magnus så seg nødt til å gi tilbake springeren for å få aktivisert sitt siste tårn i hjørnet. Nå står nok hvit til vinst med 3 fribønder på dronningfløyen, men svart har en fribonde i d-linja og hvit kan tape offiser eller bli matt hvis han er uforsiktig. Meget spennende! (Edit: John vant og Tor Magnus spilte remis, så kampen endte dessverre med tap 2,5-1,5).

Vi avslutter dette reisebrevet med en liten mattoppgave fra et av gårsdagens partier.

Svart setter matt i 1 trekk

Hvis du vil se løsningen, eller er nysgjerrig på hvordan denne stillingen oppstod, kan du se gjennom dette partiet: